Mitä joulu merkitsee minulle? Ensinnäkin joulu on rauhan ja rakkauden juhla. Se on juhla, jota koko vuoden odotan. Silloin minulla on aikaa olla perheeni kanssa, ei ole mihinkään kiire. Joulu on rauhoittumisen aikaa. Jouluna muistan tuttuja, kavereita ja läheisiä. Meillä syödään hyvin, lauletaan ja nautitaan toistemme seurasta. Sytytellään kynttilöitä, koristellaan kuusi, leivotaan, tehdään jouluruokia, annetaan lahjoja, askarrellaan joulukortteja, ja kaikkea muuta mukavaa. Olen viettänyt hyvin erilaisia jouluja. Kaikenlaisia jouluja on mahtunut tähän melkein 20 vuoteen. Mutta nyt kerron jouluistani.

Muistan kuinka lapsena haettiin kuusi metsästä. Meillä oli eväät mukana. Oli leipää ja kuumaa kaakaota. Olimme metsässä monta tuntia. Oli paljon lunta ja pakkasta. Kun tulimme kotiin, posket punaisina, aloimme koristelemaan kuusta. Lapsena kävimme joulukirkossa, mutta nyt se perinne on jäänyt. Ja ennen joulua kävimme tietenkin kuuntelemassa kauneimpia joululauluja. Ennen aattoa koti siivottiin ja kuusi koristeltiin ja tietenkin leivottiin, ainakin niitä ihania lusikkaleipiä. Parina jouluna olemme olleet Petri Laaksosen joulukonsertissa, ja se oli jotain aivan ihanaa. Kerran veimme siskon kanssa Petrille lusikkaleipiä, joita olimme itse leiponeet. 

Lapsena yleensä veimme joulutervehdykset tutuille. Kun kerran tulimme kotiin "joulutervehdys-kierrokselta", ulko-oven kahvaan oli tonttu jättänyt lahjakassin, missä oli pienet paketit. Lapsiperheen jouluun kuuluu myös lapsen koulun joulujuhla. Kerran meidän luokka esitti jouluevankeliumin, kun olin ala-asteella. Olin Maria ja minun piti pitää nukkea sylissä, koska nukke oli Jeesuslapsi. Onneksi minun ei tarvinnut puhua.

Viime jouluna olin kotona perheeni kanssa. Meitä oli vissiin yhdeksän henkeä. Aamu alkoi Joulupukin kuumallalinjalla. Syötiin aamulla riisipuuroa, josta minä sain mantelin, käytiin joulusaunassa, katettiin pöytä hienoksi illan jouluateriaa varten, sitten katsoimme Joulurauhanjulistuksen, ja tietenkin Lumiukon, vietimme yhdessä aikaa, laitoimme ruuat valmiiksi puuhellan päälle. Jouluateria syötiin illemmalla ja ruokailun jälkeen tuli tietenkin joulupukki. Ensin tietenkin lauloimme pukille. Sitten pikkusiskoni muistaakseni oli tonttuna jakamassa lahjoja. Kun lahjat oli jaettu, lauloimme vielä pukille ja sitten pukki siirtyi seuraavaan paikkaan. Kun pukki oli lähtenyt, aloimme availla paketteja. Itse säästeliäästi availin paketteja ja katselin mitä muut saivat. Kun ei ollut mihinkään kiire. Siinä sitten viettelimme iltaa yhdessä, maistelimme juustoja ja juteltiin.

Tänä jouluna vietän joulua äidin, mummin ja pikkusiskon kanssa. Kerrankin saamme viettää joulun yhdessä. Meidän jouluun kuuluu tänä jouluna hyvää ruokaa, yhdessä oloa, joululaulujen laulamista, pakettien availua, rentoilua. Aamulla heräillään suht aikaisin, otetaan aamupalaksi kinkkuvoileivät, syödään joulupuuroa ja katsotaan Joulurauhanjulistus. Sen jälkeen ei enää siivota. Katetaan pöytä kauniiksi ja kuunnellaan joulumusiikkia. Ruoka syödään jossain vaiheessa ja illalla avataan lahjat. Lahjojen availu tapahtuu hitaasti ja rauhallisesti. Jokainen avaa vuorollaan ja kaikki muut katsoo mitä paketista tulee. Sitten on seuraavan vuoro ja niin edelleen. Sitten nautiskellaan ja otetaan rennosti. Seuraavana aamuna saa nukkua pitkään. 

Joulu on ihanaa aikaa. Hyvää joulua teille kaikille lukijoille ja nauttikaa! <3